IP adressen

IP staat voor Internet Protocol, een adres waarmee een NIC (network interface card of controller), of in het Nederlands 'netwerkkaart', van een host op het internet eenduidig geadresseerd kan worden binnen het TCP/IP-model (standaard voor het "internet"). Een IP-adres is in feiten een unieke cijfercombinatie, bestaande uit 4 sets van maximaal 3 cijfers. Elke computer of server op internet heeft een eigen IP-adres. Zonder IP-adres is een website, mailserver of hostname niet traceerbaar en dus niet bereikbaar. Men kan dit vergelijken met telefoonnummers. Als u beschikt over een eigen server (dedicated of colocated) heeft u te maken met IP-adressen. Gebruikt u het internet voornamelijk om te e-mailen en webpagina's te bezoeken, dan zult u geen vast ip-adres nodig hebben.

Sommige IP-adressen veranderen per internetsessie. Dit zijn dynamische IP-adressen. IP-adressen die altijd hetzelfde zijn, heten statische of vaste IP-adressen. Om zelf een server te onderhouden hebt u een vast IP-adres nodig, zodat uw server bereikbaar blijft.

Bij IN kunt u losse IP-adressen bestellen. Een los IP-adres kost € 15,- per jaar. Bij bepaalde diensten als een eigen dedicated server, colocatie of bijvoorbeeld SSL wordt standaard een of meerdere IP-adressen kosteloos meegeleverd. Wilt u de beschikking over grotere hoeveelheden IP-adressen, dan zijn deze op aanvraag verkrijgbaar. De uitgifte is in reeksen. Een reeks bestaat uit 8, 16 of 32 IP-adressen. Prijzen voor grotere reeksen, bijvoorbeeld 128 of 256 op aanvraag.

Aan het registreren van IP-adressen zijn Europese regels verbonden. IN is lid van Ripe. Meer informatie hierover vindt u op de website van Ripe. Deze instantie beheert de legitieme registratie van IP-adressen. IP-adressen die door IN verstrekt worden, blijven eigendom van IN. U kunt deze dus in geen geval meenemen naar een andere provider.
 

IN Nederland bv KvK: 09177739
Impact 75
6921 RZ Duiven Support: support@in.nl
IN bvba BTW: BE0894.197.963
Excelsiorlaan 15 E-mail: support@in.be
B-1930 Brussel